Skip links

Seksuoloog

Een seksuoloog is gespecialiseerd in seksuele stoornissen. Deze gezondheidsprofessional staat zowel individuen als koppels bij. Hoewel het beroep nog steeds niet wettelijk erkend is, staat er op de website van de VVS (Vlaamse Vereniging voor Seksuologie) een lijst van meer dan 140 seksuologen met een universitair masterdiploma. Daarbij komen nog alle andere professionals die na een niet-universitaire opleiding als seksuoloog werken. Lees hier alles wat je moet weten over het beroep van seksuoloog.

Omschrijving

Seksuele stoornissen kunnen van erg uiteenlopende aard zijn: geen zin in seks, erectie- en ejaculatieproblemen, seksuele dwanggevoelens, pijn, onbehagen, gebrek aan orgasme, pornoverslaving, sleur in de relatie, problemen in het dagelijkse leven die de seksualiteit hinderen enz. Het is precies op dat complexe samenspel van factoren dat seksuologen inspelen.

Hun rol bestaat erin individuen en koppels te helpen door te luisteren en door advies en behandelingen op maat te verstrekken. Ze geven informatie, doen aan preventie en bieden voorlichting over de biologische, psychologische en sociologische aspecten van seksualiteit. Ze bieden ook voorlichting en informeren hun patiënten over seksueel overdraagbare ziekten.

De klinisch seksuoloog met universitair diploma beschikt tegelijk over psychologische en medische vaardigheden.

Wat zijn de taken van een seksuoloog?

Mogelijke taken van de seksuoloog zijn:

 • De herkenning van seksuele problemen, zoals impotentie, weinig zin in seks, voortijdige ejaculatie enz. Tijdens de consultatie bestaat deze eerste stap erin een anamnese op te stellen, m.a.w. de voorgeschiedenis van de patiënten te verkennen via de medische gegevens en informatie over hun relatie en seksleven.
 • Seksuologen verzekeren zich ervan dat hun patiënten eerst een arts hebben geraadpleegd, en problemen aan de organen zelf zijn uitgesloten.
 • Een adviserende rol met betrekking tot het seksleven, het voorspel, de seksstandjes, voorbehoedsmiddelen, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) enz.
 • De behandeling van seksuele stoornissen op basis van een therapeutische benadering, zoals seksuele, cognitieve, gedrags- of relatietherapie, denkoefeningen, lichamelijke oefeningen (ontspanning, ademhaling, sofrologie enz.), erotische oefeningen om alleen of in koppel te doen, algemeen advies over seksualiteit.
 • Relatieadvies om koppels efficiënter te leren communiceren en elkaars behoeften beter te begrijpen.
 • Affectieve en seksuele voorlichting, vragen over wat normaal is, vragen over seksuele geaardheid en gender, afwijkend gedrag, preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen, informatie over voorbehoedsmiddelen enz.
 • Netwerken met andere gezondheidsprofessionals om te helpen bij de behandeling van seksuele stoornissen.

 

Over welke vaardigheden moet ik beschikken?

 • De fysiologische, psychologische en sociologische aspecten van seksualiteit begrijpen;
 • Constant je praktische en theoretische kennis uitbreiden;
 • Sensibiliserings- en preventieactiviteiten uitvoeren;
 • De gedragscode naleven.

Over welke persoonlijke eigenschappen moet ik beschikken?

 • Luistervaardigheid
 • Relationele vaardigheid
 • Discretie
 • Vlotte communicatie en sociale vaardigheid
 • Open geest
 • Empathie
 • Integriteit
 • Diplomatie
 • Pedagogie

Opleiding

Om het beroep van seksuoloog uit te voeren, is het aanbevolen een hogere opleiding van het lange type te volgen:

– Master of Science in de Seksuologie (KU Leuven)

– Permanente Vorming Seksuologie (UGent)

Deze opleidingen (120 studiepunten) lopen over twee jaar.

Toutefois, certaines structures proposent des formations, comme l’ASBL Idée 53, l’EAFC (Etablissement d’enseignement pour adulte et de formation continue) à Anderlecht, le Cefor à Schaerbeek ou encore le CPA à Charleroi. 

Carrièremogelijkheden

Seksuologen werken hetzij als loontrekkende, hetzij als zelfstandige. Ze verlenen gespecialiseerde zorg in de vorm van consultaties. De werkuren hangen dus af van de beschikbaarheid van hun patiënten.

“De toegang tot het beroep van seksuoloog is in België nog niet gereglementeerd”, zo lezen we op de website van de SIEP. “We weten niet hoe de wet met betrekking tot dit beroep zal evolueren. Het zou wenselijk zijn dat men eerst een erkend diploma in de gezondheidszorg moet halen, en zich dan pas in de seksuologie kan specialiseren.” Op Le Soirmag staat dit te lezen: “De Belgische seksuologen vragen al meer dan twee decennia dat hun beroep wordt erkend! Twintig jaar al dringen de verenigingen die hen vertegenwoordigen – de

Société des Sexologues Universitaires de Belgique (SSUB) aan Franstalige zijde en de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS) aan Nederlandstalige zijde – bij de opeenvolgende federale ministers van Volksgezondheid aan op de noodzaak dat het statuut van klinisch seksuoloog officieel wordt erkend. (…) Vandaag geniet het beroep van klinisch seksuoloog geen wettelijke erkenning. Dat betekent dat eender wie, met of zonder opleiding, zichzelf tot seksuoloog kan uitroepen en advies kan verstrekken aan mensen die problemen hebben met intimiteit.” Op haar website biedt de VVS– Vlaamse Vereniging voor Seksuologie – een lijst van meer dan 140 seksuologen met een academisch masterdiploma (of equivalent)

Hoeveel verdien ik als seksuoloog? Volgens de site loonwijzer.be bedraagt het gemiddelde bruto startloon van een seksuoloog € 3818. Maar hoeveel een seksuoloog nu exact verdient, is moeilijk te bepalen: alles hangt af van het aantal patiënten en de prijs per sessie. De tarieven variëren afhankelijk van de hulpverlener, maar over het algemeen moet je voor een individuele consultatie tussen € 55 en € 80 rekenen voor een sessie van één tot anderhalf uur. Therapieën voor koppels kunnen volgens de site seksuologischehulp.bewat meer kosten.

Podcast

Il y a des hasards amusants dans la vie. La veille de l’annonce officielle de son successeur, nous recevions au micro de “J’aime mon métier” Bernard de Vos, délégué général aux droits de l’enfant, qui tardait à se faire remplacer depuis des mois pour cause de désaccords politiques. 

A la veille de sa retraite, c’est désormais un HOMMAGE que nous lui rendons aujourd’hui, à sa carrière et à son engagement pour la défense d’un million d’enfants belges que nous lui rendons aujourd’hui.  

Bernard nous raconte ses premiers amours de terrain en tant qu’éducateur, profession qu’il a exercée pendant presque 30 ans. Alors qu’il devient en début de carrière expert “des adolescents compliqués”, il termine son parcours convaincu de l’indispensable priorité à investir massivement dans la petite enfance. Tout se joue les 1000 premiers jours de vie.  

Aujourd’hui on se laisse inspirer par le parcours d’un optimisme invétéré : on aborde avec Bernard le PLAISIR que provoque l’engagement citoyen, l’évolution de l’enfance ses 15 dernières années et ses combats pour les mineurs migrants. 

Découvrez la vidéo