Skip links

#18. Valentine, cognitief gedragstherapeute

Stoornissen bij kinderen – van een beperking een troef maken

Onze podcasts worden opgenomen in het Frans. Beluister hier de originele versies. 

🎧 Soms hangt je beroepskeuze nauw samen met je eigen levensweg. Zo is die van Valentine het resultaat van haar jeugd. Ze heeft er dan ook een eerder bewogen schoolcarrière opzitten en voelde zich nergens echt helemaal thuis. 

Vandaag ontfermt ze zich over “kinderen die uit hun vel springen”: Valentine is namelijk cognitief gedragstherapeute. Ze volgde een opleiding in Québec en ziet in psycho-educatie “de 4×4 van de psychologie”. Als cognitief gedragstherapeute helpt ze niet alleen de kinderen, maar ontkracht ze bij de ouders, leerkrachten en zorgprofessionals ook de heersende clichés, om in elke persoon opnieuw het innerlijke vuurtje aan te wakkeren. 

Op haar 25e werd bij Valentine de diagnose van ADHD gesteld. Ze wist die ‘beperking’ echter om te buigen tot een heuse troef, die haar de kracht schenkt om elke uitdaging op haar pad het hoofd te bieden. Een van haar mooiste verwezenlijkingen is het platform psychoéducation.be, een platform dat duizenden mensen wegwijs maakt in het opleidingsaanbod. 

We maken kennis met een bijzondere, innemende vrouw die elk obstakel overwint. 

📖 In de podcast verwijst Valentine naar de film Mommy van Xavier Dolan en het boek Intelligence émotionnelle en pratique, dat ze samen met Stéphanie de Schaetzen schreef. 

Surf ook zeker even naar het prachtige platform van Valentine en Stéphanie: https://www.psychoeducation.be/   

Wil je zelf het woord nemen in onze podcast? Stuur dan gerust een e-mail naar podcast@guidesocial.be 

Deze podcast kwam tot stand met de steun van onze partners: de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF), Agence pour le Non-Marchand, BenVox, Agence Digitale Solidaire. 

Beluister de podcast op jouw favoriete platform