Skip links

#19. Bernard De Vos, kinderrechtencommissaris

Eens opvoeder, altijd opvoeder

Onze podcasts worden opgenomen in het Frans. Beluister hier de originele versies. 

Soms heeft het leven leuke toevalligheden voor ons in petto. Zo nam de Waalse kinderrechtencommissaris Bernard De Vos één dag vóór officieel werd bekendgemaakt wie hem zou opvolgen – een politieke beslissing die heel wat voeten in de aarde heeft gehad – plaats achter de microfoon van ‘Ik hou van mijn job’.  

🎧 Aan de vooravond van zijn pensioen blikken we graag met hem terug op zijn carrière en zijn lovenswaardige engagement voor de rechten van kinderen.   

Vanaf 1 februari neemt Solaÿman Laqdim de fakkel van hem over.   

Bernard vertelt ons over zijn eerste stappen als opvoeder, een job die hij bijna 30 jaar lang vol overgave uitoefende. Terwijl hij zich aan het begin van zijn carrière nog opwierp als expert op het vlak van ‘probleemjongeren’, is hij er vandaag van overtuigd dat de aandacht volop naar het jonge kind moet gaan. De eerste duizend dagen in een mensenleven zijn namelijk allesbepalend.   

Vandaag laten we ons inspireren door een verhaal van onvermurwbaar optimisme. We hebben het met Bernard over de VOLDOENING die hij put uit zijn engagement, over hoe ‘de jeugd’ in de afgelopen 15 jaar is geëvolueerd en over zijn inzet voor minderjarige migranten.  

📖 In deze aflevering deelt Bernard ook zijn fascinatie voor de Arabische cultuur en de islam. Hij raadt ons aan om de boeken van schrijver Amin Maalouf te lezen.  

Wil je zelf het woord nemen in onze podcast? Stuur dan gerust een e-mail naar podcast@guidesocial.be 

Deze podcast kwam tot stand met de steun van onze partners: de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF), Agence pour le Non-Marchand, BenVox, Agence Digitale Solidaire. 

Beluister de podcast op jouw favoriete platform