Skip links

#28. Abbas, opvoeder

Van de hel als vluchteling tot naar sociale hulp voor migranten

Onze podcasts worden opgenomen in het Frans. Beluister hier de originele versies. 

Het verhaal van onze gast Abbas is helaas een verhaal zoals we er de laatste jaren wel vaker horen. Een migratietraject in een poging te ontsnappen aan instabiliteit. Een hachelijke overtocht in een reddingsvlot. Een verblijf in het Maximiliaanpark. Een disfunctioneel asiel- en integratiebeleid … Het zijn uitdagingen die in veel gelijkaardige verhalen opduiken. Maar achter elk verhaal schuilt een gezicht.

Met Ik hou van mijn job willen we de immigratiesector voor het voetlicht brengen. We kregen de kans om een van die gezichten aan het woord te laten en het met onze gast over meer te hebben dan alleen zijn professionele loopbaan.

Vandaag praten we met Abbas over zijn beroep als maatschappelijk assistent, begeleider en opvoeder. Maar we plaatsen ook Abbas zelf in de kijker, net als de weg die hij heeft afgelegd. Hoe is hij zijn thuisland Irak ontvlucht en in België terechtgekomen? Hoe bouwde hij zijn leven weer op, ondanks de vele trauma’s? Hoe kwam hij aan de andere kant te staan, waar hij vandaag mensen helpt die zich in dezelfde situatie bevinden als hijzelf enkele jaren geleden? Tot slot leren we hoe levenservaring duizend en één diploma’s waard kan zijn.

Deze aflevering duurt iets langer dan gewoonlijk. We kozen er namelijk voor om niet te snoeien in gevoelige passages of standpunten. Ik hou van mijn job streeft er immers ook naar om mensen aan het woord te laten die maar zelden aan het woord komen.

Veel luisterplezier met Abbas.

Wil je zelf het woord nemen in onze podcast? Stuur dan gerust een e-mail naar podcast@guidesocial.be 

Deze podcast kwam tot stand met de steun van onze partners: de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF), Agence pour le Non-Marchand, BenVox, Agence Digitale Solidaire. 

Beluister de podcast op jouw favoriete platform